Iris

De godin Iris was in de Griekse mythologie de godin van de regenboog. De bloem zou naar haar vernoemd zijn vanwege een aantal kleuren van de regenboog die in de iris voorkomt. Godin Iris was de bode van de goden en de regenboog was de brug tussen hemel en aarde. Als je iemand irissen geeft, dan betekent dat ‘ik heb een boodschap voor jou’. Dan is het aan jou om die bloemen te voorzien van een mooi verhaal.

De iris werd lang geleden ontdekt door mensen met oog voor schoonheid. In de Egyptische piramiden zijn schilderingen van de bloem te vinden die volgens wetenschappers stammen uit 1500 voor Christus.

Irissen behoren tot de Lissenfamilie (Iridaceae), net als krokussen en freesia’s. De irissenteelt loopt de laatste jaren terug, een korte levensduur op de vaas veroorzaakt een verminderde vraag vanuit de consument. Waar in 2000 het areaal irissen nog 600 hectare bedroeg, bedraagt dat in 2022 nog maar 150 hectare. Teeuwen teelt in totaal 5 hectare irissen en zoals u hieronder kunt zien bedraagt de teelt maar één soort.

Teeuwen & Zn B.V.

Blue Magic