Allium

De allium is vaak beter bekend onder de naam sierui. Deze benaming heeft de allium gekregen omdat ze zijn afgeleid van de gewone ui. Verschillende soorten kunnen hierdoor ook extreem naar uien ruiken.

De oorsprong van de allium komt uit het Noordelijk halfrond, Azië en het Midden-Oosten. Allium betekent in het Latijn ‘knoflook’. Er zijn ook bronnen die beweren dat de allium afstamt van het Griekse woord ‘Aleo’, wat ontwijken betekent (door de sterke uiengeur). De allium werd voor het eerst omschreven in 1753.

Er zijn heel veel verschillende soorten alliums.  Alliums kunnen variëren in grootte waarbij de kleinste 20 cm hoog zijn en de grootste wel 150 cm hoog. Daarnaast is er veel variateit in kleur. De kleuren zijn wit, lila, paars, blauw, geel, violet of roze. De individuele bloemen variëren ook in grootte en vorm, dit kan een cluster van hangende bellen zijn of bollen waarbij elke bloem is opgebouwd uit tientallen kleine bloemetjes. De (sier)uien zijn door hun bloeirijke karakter zeer aantrekkelijk voor bijen.

Teeuwen & Zn. B.V.

Red Giant Star

Miami

New york